Frederike

Als jong meisje was ik al geïnteresseerd in de beeldende kunst. Ik las en verzamelde kunstrecensies in de NRC; ik maakte een sponzenschilderij à la Yves Klein; op 20-jarige leeftijd bezocht ik – liftend vanuit Oxford – het British Museum, de National Gallery en de Tate in Londen. Ik miste echter het zelfvertrouwen om naar de kunstacademie of de Zilversmidschool in Schoonhoven  te gaan en ging rechten studeren…
Na een zes-tal jaren in de advocatuur gewerkt te hebben ben ik ruim 20 jaar werkzaam geweest als docent/studieloopbaanbegeleider in het hoger onderwijs aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb het voorrecht gehad om vanaf de 80-iger jaren mijn artistieke en coach talenten kunnen te ontwikkelen en uit te dragen.

Beeldende kunst

Het begon met keramisch werk
In de 80-iger jaren heb ik mij op de keramiek gestort. Ben bij verschillende keramisten gaan werken, alsook een aantal jaren bij Artibus (voorheen Academie voor beeldende kunsten) in Utrecht. Heb me als autodidact ontwikkeld tot (semi-)professional. Werd lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten. Ik werkte met verschillende kleisoorten en decoratietechnieken (engobes, oxides, glazuren). Het werk is deels elektrisch, deels raku gestookt. Vaak zijn de keramische stukken gecombineerd met andere materialen, zoals lood, touw en ijzerdraad. In de loop der jaren zijn er series ontstaan vanuit universele thema’s als schoonheid, vrijheid/gevangenschap, evenwicht.  Ik ga daarbij vaak intuïtief te werk. Er zijn objecten, geïnspireerd door de Japanse verpakkingskunst van kleine levenswaar, die meestal in bladeren verpakt wordt. Hieruit ontstond de serie Bladeren en Bundelen. Uit het thema ‘schuilplaatsen’ is door associatie met insectennestjes en -holletjes de serie  Schaal- en nestvormen ontstaan. Plantvormen uit de natuur, zoals  Ginkgo en  Lotus, vinden hun weg in schaalvormen, wandobjecten en staande objecten.

Houten, Woonhuisgalerie Uilenburg
Begin 2000 heb ik mijn kunstbemiddelingsbedrijf Art Mediate gestart en heb ik exposities georganiseerd in ons huis in Houten: Woonhuisgalerie Uilenburg. Op de exposities werd werk getoond van verschillende disciplines: schilderijen, keramiek, beelden, sieraden. Als gevolg van de financiële crisis in 2008 was ik gedwongen hiermee te stoppen. Op andere locaties – galeries,  profit en non-profit bedrijven – hebben mijn partner  Dirk Koopman (www.dirkkoopman.com) en ik vele duo-exposities gehad.

Frankrijk, de overstap naar grafisch werk
Vanaf 2004 verblijf ik steeds vaker in Zuid-Frankrijk en sinds 2012 heb ik mijn vaste woonplaats en atelier in het departement de Gard. In 2013 ben ik mij  steeds meer gaan toeleggen op werk op papier, grafische technieken, met name de monotypetechniek. De technieken heb ik mij  eigen gemaakt in het atelier van Bettina Kraemer in Saint-Ambroix resp. Saint Jean de Maruéjols . Ik werk voornamelijk met drukinkten op oliebasis. Soms werk ik in de monotype nog door met pen, potlood, pastelkrijt of verf.
Ook voor het werk op papier is de natuur een belangrijke inspiratiebron: de schoonheid en voortzetting van het leven, verbeeld door de elementen (lucht, vuur, water en aarde), bomen planten, dieren. Het ginkgoblad en de lotus komen weer terug. De serie Tao (2019) , begonnen met een leporello, heeft een spiritueel kraker.  De serie Mirrors of the Soul (2020) is een ode aan de vrouw.  Daarnaast ontstaan er ook series met abstract werk, veelal geïnspireerd door grote kunstenaars als Mark Rothko en Pierre Soulages, ook door vormen in de natuur.
Mijn eerste solo-expositie in Frankrijk met zowel keramisch als grafisch werk vond plaats in 2016 in de Jardin Médiéval – een Middeleeuwse kruidentuin met historische gebouwen – in het centrum van Uzès. Inmiddels heb ik hiermee ook in Nederland geëxposeerd, o.a. in 2019/2020 in Bilthoven tijdens de Weltevreden Wintersale en in maart/april 2020 bij Galerie Kunst met een Koekje in Maarssen met de serie ‘Mirrors of the Soul’.

Levenskunst

In het hoger onderwijs ben ik steeds meer studenten gaan coachen/begeleiden. In het kader daarvan heb ik meerdere trainingen en workshops gevolgd, zoals Voice Dialogue, Transactionele Analyse. In 2008/2009 heb ik de coach-opleiding met het Enneagram bij Corael in De Bilt gevolgd. Vervolgens was de logische stap om een coach- en trainingspraktijk op te zetten: Vivre sa Vie. In 2014/2015 volgde de CIVAS opleiding Familie- en Organisatieopstellingen.
Dit alles gaat op natuurlijke wijze samen met mijn persoonlijke ontwikkeling en groei. Ik heb mij verdiept in de PRI (Past Reality Integration) van Ingeborg Bosch; de Ayurveda, de Indiase kennis van het leven; ik heb Mindfulnesstrainingen gedaan en beoefen Qi Gong. Graag wil ik mijn kennis en inzichten delen en mijzelf ook weer door anderen laten inspireren. Ik doe dit in principe op non-profit of ruilbasis.
Onze studio in Zuid-Frankrijk, Studio BeaureGard, leent zich hier goed voor. Hier is in een prachtige omgeving ruimte voor rust en reflectie. Voel je welkom!